6 Jaar geleden werd CoderDojo Belgium uit de grond gestampt! Wat vliegt de tijd wanneer het plezant is! Met meer dan 130 Dojo’s over het hele land en 1400 jongeren die zich elke maand weer in het programmeren verdiepen, kunnen we nog moeilijk ontkennen dat programmeren gewoon KEI COOL is!

CoderDojo bij RWDM

Een grotere community betekent nieuwe uitdagingen en nieuwe ideeën. In 2017 beslisten we om deel te nemen aan de projectoproep van het Digital Belgium Skills Fund. Zij waren op zoek naar organisaties die actief sociaal kwetsbare kinderen en jongeren betrekken in hun digitale werking. Elke CoderDojo wilt natuurlijk zoveel mogelijk kinderen de kans geven om hun digitale 

talenten te ontwikkelen en het is dus geen wonder dat we ons door deze oproep aangesproken voelden. We bedachten een plan om deze kinderen ook te bereiken via onze werking. Met succes, want we hebben nu voor het derde jaar op rij deze subsidies binnen gehaald. Het is dankzij de initiatieven en inspanningen van de Dojo’s zelf dat we in 2018 1661 kinderen konden bereiken met CoderDojo4All. In 2019 zijn we van plan om het nog beter te doen!

Partnerschappen met sociale organisaties

Net zoals vorig jaar, wordt de focus van dit project het aangaan van lange-termijn partnerschappen met andere (non-profit) organisaties die zelf al op regelmatige basis samenwerken met de doelgroep. Samen gaan we op zoek naar een duurzame manier van samenwerken zodat we zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid kunnen bieden om zich digitaal uit te leven via CoderDojo. Wat samenwerkingen betreft is er niet 1 formule die voor iedereen van toepassing is maar we stellen wel steeds twee manieren van partnerschappen voor:

  1. LINKWERKING:We promoten CoderDojo actief bij de partnerorganisatie via een pop-up, flyers, mails… Vervolgens zal de partnerorganisatie haar geïnteresseerde leden richting een CoderDojo in de buurt begeleiden.
  2. POWERED BY: partnerorganisaties zijn vaak bereid om zelf een CoderDojo te organiseren in het kader van hun werking. Wij helpen hen waar we kunnen, leiden hun vrijwilligers op en adviseren hen om gepassioneerde coders naar een CoderDojo in de buurt te begeleiden waar ze hun digitale skills nog verder kunnen ontwikkelen.

James ontdekt zijn digitaal talent

Fedasil Kapellen startte in november 2018 met hun eigen CoderDojo in hun computerlokaal. Al vanaf de eerste sessie was James*(10j) erg enthousiast. In een eventbox had hij een glimp opgevangen van een mBot en wilde daar meteen mee aan de slag! “Ik wil die mBot programmeren”, zei hij uitgelaten. We vertelden hem natuurlijk dat om een mBot te bedienen, hij eerst moet leren werken met Scratch.

Sinds dan is James een ijverige programmeur. Hij gaat niet enkel naar alle CoderDojo’s in het asielcentrum, maar bezoekt ook regelmatig de CoderDojo’s in Kapellen en Kalmthout.

*We hebben ervoor gekozen niet zijn echte naam te gebruiken.

Voor dit jaar hebben we een paar accenten bepaald. We gaan proberen om nog meer samenwerkingen op poten te zetten met Fedasil centra zoals we vandaag al hebben met Fedasil Kapellen en Fedasil Poelkapelle. Naast Fedasil, willen we ook graag meer samenwerken met sportclubs. In het verleden organiseerden we bijvoorbeeld al een succesvolle pop-up bij RWD Molenbeek en we werken ook al succesvol samen met BC Lions in Genk.

Even enthousiast over dit sociaal initiatief als wij? Dojo’s die mee instappen in CoderDojo4All krijgen extra materiaal!

Draag jij dit project een warm hart toe, dan hebben we goed nieuws! CoderDojo’s die bereid zijn om kinderen van dit initiatief te verwelkomen, kunnen daarvoor rekenen op extra materiaal zoals laptops en uitgedrukte oefeningen.

Meedoen? Geweldig, Roos zal het graag horen!

Wil je toch nog wat meer weten?

We vliegen erin!

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo