“Ik heb een spelletje op mijn tablet gemaakt”, zegt een enthousiaste Zinnia (10 jaar) terwijl ze haar tablet bovenhaalt. “Als mijn foto verschijnt, moet ik er zo snel mogelijk op duwen om punten te verzamelen.” Ze begint ijverig op de foto’s te duwen die willekeurig op haar scherm opduiken. Plots verschijnt een andere foto. “Op de foto van mijn papa mag ik niet duwen want dan krijg ik minpunten”, schatert ze. “Er is precies 1 kans op 5 dat de foto van mijn papa verschijnt dus ik moet goed opletten.”

Zinnia ging aan de slag met App Inventor, een tool die ontwikkeld werd door MIT om applicaties te maken voor Android toestellen. Ervaren coaches kennen MIT onder andere als ontwikkelaar van Scratch, de programmeeromgeving die in zowat alle Dojo’s gebruikt wordt om de beginselen van programmeren aan te leren. App Inventor heeft met Scratch gemeen dat het met blokken werkt om de verschillende stukjes code aan elkaar te puzzelen. Net zoals Scratch is het dus heel geschikt om jonge kinderen de beginselen van programmeren bij te brengen.

Het grote nadeel aan App Inventor was dat het tot voor kort niet in het Nederlands beschikbaar was. Aangezien Engels in Vlaanderen pas vanaf het middelbaar gegeven wordt, vonden onze jongste coders maar moeilijk hun weg in de tool.

Daarom staken enkele coaches de koppen bij elkaar om zelf een vertaling ineen te boksen. Er werd een samenwerking opgezet met CoderDojo Nederland waar ze ook graag met de tool aan de slag wilden. Dat loonde want niet veel later was het hele programma vertaald. Dankzij Jefrey Schiller en Josh Sheldon bij MIT, werd de Nederlandse vertaling ook toegevoegd aan het originele programma. Daardoor kunnen kinderen nu wereldwijd in het Nederlands met App Inventor aan de slag.

“App Inventor heeft als groot voordeel dat de kids hun zelfgemaakte Apps makkelijk kunnen meenemen”, zegt Mario Witdoek, App Inventor enthousiasteling en trekker in Vlaanderen. “Vanaf vrij jonge leeftijd hebben veel kinderen tegenwoordig een smartphone. Door een QR-code te scannen installeer je makkelijk je zelfgemaakte apps op je mobiel toestel en die tonen onze jonge creatievelingen maar al te graag aan hun vrienden op school. Op die manier maken ze nog meer kinderen en jongeren warm voor technologie. Bovendien hebben we ook al enkele projecten die goed op weg zijn om in de Play Store van Google opgenomen te worden. Van een succesverhaal gesproken! ”

Zinnia is alvast een grote fan van App Inventor. Bij CoderDojo Kortrijk is ze al twee sessies volop met de tool aan de slag. Na haar fotospelletje werkt ze nu aan een afstandsbediening voor een mBot. “Ik wil via een zelfgemaakte app mijn robot besturen en de kleuren van de lichtjes veranderen,” doet ze haar toekomstplannen uit de doeken. De jonge Kortrijkzane heeft nog duidelijk heel wat in haar mars.

 

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo