Misschien woont de volgende Grace Hopper of Elon Musk wel in België. Dat is het idee achter Coolest Projects Belgium, een technologiebeurs voor jonge uitvinders van 7 tot 18 jaar die jaarlijks door CoderDojo Belgium met de steun van Telenet georganiseerd wordt. Het concept bestaat al even in Ierland waar je sinds enkele jaren naar een gigantische uitvinderbeurs voor kinderen en jongeren kan. In 2016 werd beslist om een Belgische tegenhanger te organiseren. Een schot in de roos want het evenement wint elk jaar aan populariteit.

Op 22 april blazen de programmeurs onder de Belgische jeugd opnieuw verzamelen voor Coolest Projects 2018. Het evenement verhuist naar Technopolis in Mechelen waar het over een grotere evenementhal beschikt. Hierdoor zal de beurs groter en spectaculairder kunnen uitpakken. Meer dan 90 jonge uitvinders zullen op Coolest Projects 64 verschillende projecten voorstellen. Een primeur voor het jonge evenement waarmee het alvast hoopt om dit jaar ook een recordaantal bezoekers te kunnen ontvangen.

Wizzkids een podium bieden

CoderDojo oprichtster en vice-president bij Telenet Business Martine Tempels verklaart het succes: “Toonmomenten zijn belangrijk voor kinderen. Je ziet ze ook in zo goed als elke hobby terugkomen. Sportclubs hebben hun wedstrijd op zaterdag, de muziekklas heeft hun jaarlijks concert en de tekenacademie organiseert regelmatig een tentoonstelling. Voor kinderen die graag met technologie bezig zijn ontbrak zo’n toonmoment. Die leegte vullen we nu op met Coolest Projects en daar maken kinderen gretig gebruik van”, aldus Tempels.

Daarnaast wilt de organisatie de ondernemers in de kinderen wakker schudden. Door de deelnemers te stimuleren creatief bezig te zijn met technologie en door hen zelf hun project te laten voorstellen aan de bezoekers, zorgt CoderDojo ervoor dat kinderen de vitale vaardigheden ontwikkelen om later succesvol met dat technologietalent aan de slag te gaan.

Die creativiteit is zeker aanwezig bij de deelnemers. Een blindgeleide stok die de afstand tot voorwerpen kan waarnemen, een robot die een Rubiks kubus oplost en een camera die automatisch bosbranden detecteert zijn slechts een kleine greep uit de projecten van dit jaar. Het belooft dan ook een erg spectaculaire editie te worden.

Omdat deelnemen aan deze beurs op zich al een hele prestatie is, krijgt elke deelnemer na afloop een leuke goodiebag. Om de creativiteit nog extra te stimuleren vallen er ook enkele leuke prijzen te winnen. Prijzen worden steeds uitgereikt door personen die zelf het een en ander hebben bereikt in de wereld van eentjes en nulletjes. “Deze rolmodellen kunnen voor een extra stimulans zorgen om zelf een carrière in STEM (Science Technology Engineering and Mathetmatics) na te streven”, verduidelijkt de organisatie. “Bovendien is het voor de jury zelf ongelooflijk inspirerend om de creativiteit van de aanstormende generatie aan het werk te zien.”

Met een beetje hulp van Telenet

De beurs komt er dankzij de financiële steun van Telenet. Ineke Rampart, Director Corporate Affairs: “Bij Telenet geven we het talent van de toekomst graag een extra stimulans. In de digitale wereld van vandaag en morgen zijn STEM-competenties en ondernemingszin onontbeerlijk. Daarom zijn we trouwe partner van CoderDojo Belgium én van het Coolest projects event dat creatieve en ondernemende kinderen en jongeren met een passie voor technologie een podium biedt. Door vandaag in te zetten op STEM en ondernemerschap, bouwen we mee aan de digitale maatschappij van morgen.

Coolest Projects is volledig gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen bovendien in de tech corner zelf aan de slag met coole technologie. Meer info kan je vinden op www.coolestprojects.be

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo