De jongste uitvinders van België bliezen op 22 april verzamelen in Technopolis voor de 3de editie van Coolest Projects, een jaarlijkse technologiebeurs waar jongeren tussen 7 en 18 jaar een eigen project kunnen voorstellen aan het grote publiek. Het concept komt oorspronkelijk uit Ierland waar ze al enkele jaren een gigantische technologiebeurs voor jonge creatievelingen organiseren. In 2016 besliste CoderDojo Belgium om samen met Telenet een Belgische tegenhanger te organiseren. Een schot in de roos want het evenement wint elk jaar aan populariteit.

In Technopolis heerste die zondag een gezellige bedrijvigheid. Meer dan 90 kinderen kwamen er 64 verschillende projecten voorstellen. Een allegaartje aan robots, computergames en elektronische bouwsels namen het tegen elkaar op in een wedstrijd om als meest technische, meest handige of populairste project verkozen te worden.

Falen mag

“De winnende projecten zijn daarom niet altijd de spectaculairste”, verklaart CoderDojo oprichtster en vice-president bij Telenet Business Martine Tempels. “We willen met deze beurs vooral het ondernemerschap bij jongeren aanwakkeren en daar hoort een mislukt project ook bij. Door deel te nemen aan deze beurs moeten jongeren een eigen idee uitwerken en het vervolgens aan het publiek en de jury presenteren. Onbewust trainen ze dus soft skills die hen later nog goed van pas kunnen komen. Wie kan aantonen dat hij of zij deze skills onder de knie heeft, kan in de prijzen vallen”, besluit Tempels.

STEM in een cool jasje

Met een recordaantal bezoekers heeft CoderDojo ook aan een breed publiek kunnen tonen dat STEM helemaal niet saai is. Een retro arcadekast, een automatisch kippenhok of een voetbalveld waar je een balletje kan trappen met robots, het zijn allemaal projecten die wetenschap meer naar de leefwereld van kinderen brengt. “De beste ambassadeurs voor het STEM-onderwijs zijn de kinderen zelf”, aldus de organisatie.

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo