Pieter Dewolf, stafcoördinator bij de Bibliotheek van Waregem, speelde al even met het idee om een CoderDojo op te richten in hun bibliotheek. Volg hier mee hoe hij in Waregem een plan liet uitgroeien tot een succesvolle CoderDojoclub.

 

Waarom CoderDojo?

Pieter: Veel bibliotheken en cultuurcentra in Vlaanderen hebben de wens om iets ‘extra’ toe te voegen aan hun aanbod. Naast geschreven geletterdheid wilden we in Waregem ook graag iets aanbieden om de digitale geletterdheid van onze inwoners te vergroten. CoderDojo is inderdaad een leuke manier om een extra dynamiek te geven aan je bibliotheek of CC en een nieuw publiek aan te trekken.

Stap 1: Info verzamelen

Als eerste stap contacteerde ik info@coderdojobelgium.be om Waregem officieel aan te melden als kandidaat-CoderDojo. Zij hielpen me alvast aan een hele hoop nuttige informatie. Ik ging ook langs bij een CoderDojo in de buurt om een idee te krijgen van hoe een werkende Dojo eruitziet. De plaatselijke vrijwilligers hielpen me met wat handige tips and tricks!

Stap 2: Locatie

De eerste grote hindernis voor Waregem was voldoende plaats vinden. Sommige bibliotheken lossen dit op door hun leeszaal ter beschikking te stellen of wat plaats te maken in de bibliotheek zelf. Een CoderDojo produceert natuurlijk wel wat lawaai dus daar kan je best op voorhand rekening mee houden. In Waregem gingen ze net hun intrek nemen in een gloednieuwe bibliotheek. Aangezien in de nieuwe bib plaats was voor een polyvalente zaal, zag Pieter een opening om CoderDojo te introduceren.

Stap 3: Coaches vinden

Misschien wel de moeilijkste opgave voor elke CoderDojo is genoeg coaches vinden. Al valt dat eigenlijk reuzegoed mee! Pieter schreef hiervoor heel gericht mensen aan in Waregem waarvan hij dacht dat die interesse zouden kunnen hebben om coach te worden bij CoderDojo. Hij contacteerde de lokale computerzaken, vroeg naar de gegevens van de informaticaleerkrachten in de plaatselijke scholen en informeerde ook bij de technologiebedrijven in de buurt. Op die manier verspreidde het nieuws zich snel en boden geïnteresseerden zich vlot aan. Zo ontstond er in Waregem een hecht team aan vrijwilligers die elke maand met veel zin een CoderDojo workshop uit de grond stampen.

Stap 4: Inschrijvingen

Nu alles gereed is om van start te gaan, had Pieter enkel nog inschrijvingen nodig. Bij de meeste CoderDojo’s vormt dit niet zo’n probleem. Mensen moeten dan natuurlijk wel weten dat er een nieuwe CoderDojo is. Hiervoor kan je best enkele affiches rondhangen of flyers uitdelen. Als bibliotheek/CC heb je meestal wel een prikbord of flyerstand waar dit mogelijk is. Denk ook verder. Het leuke is dat je met je CoderDojo mensen kan bereiken die je met je traditionele werking niet bereikt. Vraag aan de lokale scholen of ze een flyer willen uitdelen of een poster ophangen. Hang eventueel ook een poster in de lokale supermarkt, de sporthal … Vergeet niet dat je, om als officiële CoderDojo erkend te worden, gebruik moet maken van de Eventbrite tool om je inschrijvingen te beheren. CoderDojo Belgium vzw kan je hier altijd mee helpen.

Begin met een beperkt aantal plaatsen. Je kan nadien nog altijd je aanbod uitbreiden.

Stap 5: practice makes perfect

Nu kon de pret echt beginnen: De CoderDojo gaat van start. Het leuke is dat er geen strenge regels zijn over hoe je club er moet uitzien en je dus veel ruimte hebt om je eigen draai aan de zaken te geven. In Waregem werken onze vrijwilligers graag met projecten. Het is uitdagend voor de vrijwilligers om elke maand een boeiende nieuwe opdracht te verzinnen en ook voor de deelnemers is het leuk om steeds met nieuwe technieken/technologie in aanraking te komen.

Toptip van Pieter

Laat je zeker niet afschrikken door de technische kant van een CoderDojo. Ik heb ook absoluut geen ervaring met programmeren. Dat vormt echter geen enkel obstakel om een Coderdojo op te richten. Van zodra je enkele enthousiaste coaches gevonden hebt, nemen zij dat aspect maar al te graag van je over. Op hun beurt zijn zij blij dat iemand zich met de praktische organisatie van de club bezighoudt.

Een CoderDojo opzetten vraagt wel wat werk maar het is dat werk wel dubbel en dik waard. Het geeft een hele extra dynamiek aan je bibliotheek of CC en helpt je bovendien om een nieuw doelpubliek te bereiken met je werking.

 

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo