Sinds juli 2019 heeft CoderDojo Belgium een nieuwe community lead voor Vlaanderen. Toen Sarah Tertyschnikow bij ons voor de deur stond, wisten we meteen dat we onze nieuwe community lead gevonden hadden. Deze spring-in-‘t-veld uit het Limburgse Genk overtuigde ons met haar aanstekelijk enthousiasme en hilarisch gevoel voor humor. En of ze jullie ook kan overtuigen? Dat weten we wel zeker! Daarom, bij wijze van kennismaking, dit kort interview.

 

Wat was jouw eerste CoderDojo-ervaring?

Dat was in oktober 2017 toen ik samen met mijn plus-broertje compleet onwetend, totaal onvoorbereid, niet ingeschreven en veel te laat binnen ben gevallen in de Dojo in Genk. Ik had het evenement gespot op de site van de stad en dacht: “Dat ziet er wel interessant uit, misschien moet ik eens gaan piepen?”. Amai wat een understatement bleek dat te zijn!

We zagen van buiten al een ongelofelijk enthousiast wuivend persoon, die later coach Jan Fabry bleek te zijn. Hij verwelkomde ons zowat met open armen en met een zelden geziene begeestering voor zijn Dojo. Hij zorgde ervoor dat we snel geïnstalleerd waren. Dat we meer dan 1,5 uur te laat toestaken, niet ingeschreven waren en ook geen laptop bij hadden, leek bijzaak, we waren gewoon van harte welkom.

Vanaf de eerste seconde voelde ik dat ik op een unieke plek terechtgekomen was. Ik keek dan ook mijn ogen uit en luisterde met veel plezier en bewondering naar zowel de uitleg van de coaches, als naar de prachtige verbeelding en grootse ideeën van de deelnemers. Ik vond het innemend en hartverwarmend hoe de kinderen elkaar hielpen als ze vastliepen, stond verstomd van al het talent en de presentatieskills tijdens de 'show & tell' en bewonderde de coaches voor hun positiviteit, kennis en vermogen om coderen FUN te maken.

Ik denk dat ik het dus gerust een soort van 'coup de foudre' zou kunnen noemen, die eerste CoderDojo ervaring. Vanaf die dag ben ik blijven gaan, niet altijd even consequent, maar wel steeds met datzelfde positieve gevoel.

 

Wat vind je het leukste aan CoderDojo?

Goh, dat vind ik een moeilijke vraag! Ik mag maar er maar eentje kiezen? Als ik dan echt iets zou moéten kiezen, dan ga ik voor iets wat ik terugzie in zowat alle Dojo's die ik tot nu toe heb kunnen ontdekken: de passie en de fun die er leeft.

Zowel van de coaches, die steeds weer hun kennis, hart en enthousiasme in hun begeleiding en de community leggen, als van de kinderen en jongeren, die altijd weer vol verwondering, vastberadenheid en cleverness naar de Dojo komen. Want hoewel elke Dojo zijn eigen stijl, samenstelling en tracks heeft, heerst er toch overal dezelfde sfeer en dezelfde passie en fun.

Precies dat maakt deze community zo straf vind ik, in al zijn veelzijdigheid, dezelfde kern met dezelfde passie en overtuiging.

 

Waarom zijn we goed bezig bij CoderDojo? 

Omdat we een ongelofelijk straffe community zijn en dat dat niet gekunsteld is maar geheel oprecht, vanuit het gezamenlijk geloof in onze missie.

 

Wat zeg jij wanneer mensen vragen wat CoderDojo doet? 

Dat we een straffe wereldwijde community zijn die belangeloos kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier wil inspireren om méér te doen met IT/elektronica en dat op een manier die FUN is en niet per se schools. Dat iedereen welkom is en mee kan doen, op eigen tempo en met welke voorkennis dan ook. Dat we kunnen rekenen op fantastische vrijwilligers, die maandelijks een paar uren vrij maken om aan dit project te bouwen.

 

 Waar gaat CoderDojo samen met jou naartoe?

Ik hou niet van al te veel plannen in de toekomst dus ik laat het op me afkomen en groei graag samen mee met onze community, op het pad dat zich ongetwijfeld geleidelijk aan zal vormen. Ik geloof oprecht in de kracht van onze organisatie en zal dus steeds met tonnen enthousiasme en met vuur meewerken aan het behoud en de verdere uitbreiding ervan.

 

Wat wil je verwezenlijken bij CoderDojo? 

Een beetje evident misschien maar zeer oprecht wil ik de Dojo's beter leren kennen, zodat ik weet waar en wanneer ik beter kan ondersteunen. Daarnaast wil ik graag meewerken aan meer kennisdeling en verbinding tussen de verschillende Dojo's. Er is immers zoveel kennis en ervaring en ik weet zeker dat we kunnen leren van en mét elkaar. Ik wil dan ook graag meer initiatieven opzetten om dit te bekomen. En weet je wat...nu ik toch aan het woord ben en het hierover heb: zeer welkom allemaal op dinsdagavond 8 oktober @ T2 Campus te Genk, voor een gezellige knowledge sharing sessie en op z'n digitaals, met een plezante drink achteraf, dan kunnen we het al meteen eens uittesten ;-)

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo