Op zaterdag 13 oktober kon je in de Antwerpse bibliotheek Permeke deelnemen aan een programmeerworkshop met een glitterrandje. CoderDojo Belgium organiseerde er namelijk CoderDojo 4 Divas, een gratis programmeerevent uitsluitend voor meisjes. De organisatie wil op deze manier meisjes overtuigen dat programmeren leuk is en zo het genderonevenwicht in de IT-sector aanpakken.

Een 50-tal enthousiaste divacoders trok zaterdag samen met hun mama, oma, beste vriendin of grote zus naar Antwerpen om er de wereld van eentjes en nulletjes te ontdekken. Ze konden er een eigen computerspel leren ontwikkelen, een zelfgemaakte app in elkaar steken of zelfs een kleine elektronische installatie bouwen. Ze werden daarbij geholpen door leeftijdsgenoten die zelf al de stap hebben gezet om te beginnen met programmeren en nu anderen willen overtuigen om hetzelfde te doen.

Het evenement werd georganiseerd door CoderDojo Belgium, een jeugdvereniging die gratis programmeerclubs voor kinderen en jongeren organiseert. Op initiatief van enkele vrouwelijke vrijwilligers bij CoderDojo werd CoderDojo 4 Divas uit de grond gestampt. “We merken dat jongens gemakkelijk hun weg vinden naar onze clubs, maar dat het aandeel meisjes toch nog een pak beter kan”, aldus de diva’s. “Daarom organiseren we jaarlijks dit evenement zodat we meisjes dat extra duwtje in de rug kunnen geven om er toch aan te beginnen.

Jongens niet toegelaten

Zaterdag bleven de deuren gesloten voor jongens. De organisatie wil zo een omgeving creëren waar het helemaal om meisjes draait. Ook aan de activiteiten werd een vrouwelijke touch gegeven om af te stappen van het typisch mannelijke imago dat rond programmeren hangt. “Eigenlijk is het onzin dat IT een jongensvak is. De grondleggers van het programmeren waren zowat allemaal vrouwen: Ada Lovelace, Grace Hopper, Margaret Hamilton… Als we er gewoon in slagen om meisjes IT opnieuw te doen ontdekken, zullen we heel snel dat mannelijk imago van ons af kunnen schudden”, zegt een overtuigde divacoach.

Dit jaar namen de deelnemers hun mama, oma, tante of grote zus mee om samen programmeren te ontdekken. Hiermee wil de organisatie ook de directe omgeving van de meisjes mee aan boord krijgen. Door aan familieleden te tonen wat programmeren precies inhoudt, hopen de diva’s dat zij de meisjes ook gaan steunen bij eventuele toekomstplannen in de IT-sector.

In het spoor van Ada Lovelace

Meisjes zijn niet enkel nodig om de krapte op de arbeidsmarkt op te vullen, de organisatie gelooft ook in hun creatief talent. “Tijdens onze maandelijkse activiteiten of op onze jaarlijkse uitvindersbeurs merken we keer op keer dat meisjes met heel creatieve ideeën op de proppen komen. Bovendien maken meisjes sneller de reflex om hun creativiteit in te zetten voor een goed doel. Een blindenstok die de afstand tot objecten meet, een bad tegen waterverspilling of een muizenval die de muisjes levend vangt, zijn slechts een greep uit de projecten die bij ons door meisjes werden verzonnen. Wij kunnen haast niet wachten om te ontdekken wat deze talenten ons later nog te bieden hebben”, besluit de organisatie.

Facebook iconTwitter iconYouTube icon
Deelnemen aan CoderDojo