CoderDojo Belgium organiseert regelmatig speciale Dojo’s of events die net dat tikkeltje anders zijn dan onze maandelijkse Dojo’s. Met deze speciale Dojo’s proberen we een specifieke groep te bereiken of CoderDojo nog bekender te maken bij het grote publiek.

Hieronder een klein overzichtje van wat we de afgelopen jaren “on the side” hebben gedaan:

CliniCoders

CliniCoders, is een project waar langdurig zieke kinderen (in het ziekenhuis) de kans krijgen om te genieten van enkele uurtjes programmeerplezier. Dit project, dat opgestart werd met de steun van Telenet en X-care, gaat nu reeds door in de ziekenhuizen van UZ Antwerpen, UZ Gent en AZ Groeninge. In UZ Gasthuisberg organiseerden we een eerste pilootproject.

Tijdens CliniCoders worden de deelnemende kinderen begeleid door kinder-coaches, die op hun beurt bijgestaan worden door een volwassen lead coach. We doen dit om ook de sociale interactie tussen de deelnemers en de kinder-coaches te bevorderen.

Coolest Projects

Naar Iers voorbeeld organiseert CoderDojo Belgium sinds 2016 jaarlijks ‘Coolest Projects’. Kinderen en jongeren tussen 7 en 18 jaar krijgen een podium om een eigen technologisch ontwerp voor te stellen aan het publiek. Tijdens de eerste editie presenteerden enthousiaste jonge innovators 35 projecten, de volgende editie steeg het aantal projecten naar 43. Creatieve ondernemers die het groots zien, kunnen naar de jaarlijkse internationale showcase in Ierland reizen om deel te nemen als één van meer dan 500 voorgestelde projecten!

In 2016 werden er vijf prijzen uitgedeeld, voor het origineelste, het creatiefste, het meest technologische, het nuttigste en het coolste project. Tijdens tweede editie bezochten meer dan 1000 nieuwsgierigen deze beurs en werden de 5 prijzen van de vorige editie aangevuld met volgende awards: het populairste, Future makers, Most convincing pitch powered by Telenet Kickstart en meest innovatieve school!

De bezoekers bewonderen pareltjes van projecten, hier een greep uit het aan het aanbod van de voorbije sessies: flikkerende kerstbomen, zandbakken met een technologische twist, retro arcadekasten, allerhande robots,… Veel van de projectideeën zijn maatschappelijk geïnspireerd: een bril tegen kleurenblindheid, een systeem met richtingaanwijzers voor fietsers, een pillenplanner voor senioren, een diervriendelijke muizenval en een vriendschapsbank tegen pesten.

Bezoekers kunnen in de tech hang-out zelf aan de slag met robots of volgen een pop-up Dojo. Een tal van leuke snufjes zoals 3D-printers, een hololens, een heus FabLab op wielen en robot ‘Zora’ in en een interactieve Kinect Demo zorgen voor extra entertainment.
‘Coolest project’ is dus een gratis show & tell XL, mogelijk gemaakt door de vele vrijwillige coaches van onze CoderDojo’s en de steun van sponsors. Wij kijken er alvast naar uit jouw project te bewonderen tijdens de volgende Coolest Projects!

Meer info op: http://www.coolestprojects.be

MegaDojo

Op 7 mei 2015 organiseerde CoderDojo Belgium haar eerste MegaDojo in de Limburghallen in Genk. Op één dag leerden niet minder dan 1024 jongeren op een speelse en eenvoudige manier programmeren.

Deze MegaDojo richtte zich op jongeren tussen 10 en 14 jaar uit allerlei studierichtingen en achtergronden. Op deze dag leerden ze niet alleen programmeren:  tijdens een show en beurs waar robots, Teslas, 3D-printers, etc. centraal stonden, konden ze verder proeven van de fascinerende wereld van technologie en wetenschappen.

We willen graag onze vele sponsors en vrijwilligers bedanken om van de eerste MegaDojo een mega-succes te maken!