FAQs
Hoe gaat zo’n Dojo in zijn werk?
Een Dojo duurt ongeveer 2-3 uur, afhankelijk van hoe de locatie zich organiseert. Meestal ga je zelf een aantal aan de slag met opdrachten of projecten. Zit je vast? Dan kan je hulp vragen aan de Coaches die aanwezig zijn op je Dojo. We geven dus geen les, maar helpen je verder als je een vraag hebt. Op die manier zoeken we samen naar de oplossing.
Het laatste half uur houden we meestal een ‘Show and Tell’. Dat is een moment waarin je, als je dat wil, het project kan voorstellen waar je tijdens de Dojo aan gewerkt hebt. We vragen daarom ook aan de ouders om een half uurtje voor het einde terug te komen. Zo zien ze jou en je mede Ninja’s schitteren!
Is het de eerste keer dat je naar een Dojo komt en heb je nog geen codeerervaring? Dan krijg je van de Coaches een korte uitleg waarna je al snel zelf aan de slag kan. Je start meestal in Scratch. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor de eerste stappen in coderen.
Indien je wel al codeerervaring hebt kan je samen met de Coaches op zoek gaan naar een project waar je aan kan werken.
Wanneer kan ik deelnemen aan een Dojo?
Ben je tussen 7 en 18 jaar oud? Hou je van computers, games en (zelf) leren programmeren? Dan ben jij onze perfecte deelnemer!
Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben.
Wat kost de deelname aan een Dojo?
De Dojo’s zijn volledig gratis! Je kan volledig gratis leren coderen dankzij onze fantastische vrijwilligers die zie elke maand opnieuw belangeloos inzetten.
Wat heb ik nodig om aan een Dojo te kunnen meedoen?
Probeer zeker een laptop mee te brengen. Als je geen laptop ter beschikking hebt kan je er misschien een lenen van je ouders of familie? Zorg ervoor dat je het paswoord kent.
Indien je zelf niet voor een laptop kan zorgen, contacteer de Dojo waar je naartoe gaat. Er zijn een beperkt aantal laptops beschikbaar om tijdens de sessie uit te lenen.
Als je 12 jaar of jonger bent, dan is het een goed idee dat één van je ouders de eerste keer mee komt om je mee in gang te zetten. Ze hoeven niet de hele sessie te blijven.
Breng daarnaast ook je goed humeur mee en het goede voornemen om onze ene regel te volgen: be cool!!
Moet ik mij meteen inschrijven voor meerdere Dojo’s of mag ik eerst eens één keer proberen?
Je mag je gerust inschrijven voor slechts één Dojo! Ga naar onze pagina ‘Deelnemen’ (link toevoegen) en kies de Dojo waaraan je wil deelnemen. Na je registratie bezorgen wij je alle praktische informatie.
Wat als ik ben ingeschreven en toch niet kan komen?
Dan verwittig je de Dojo waar je bent ingeschreven! De plaatsen zijn beperkt en dan kan er iemand anders in jouw plaats komen.
Je kan je ticket via Eventbrite zelf annuleren of je kan de Dojo verwittigen door een e-mail te sturen naar gemeente@coderdojobelgium.be. Bijvoorbeeld: je bent ingeschreven bij de Dojo van Hasselt, dan stuur je een e-mail naar hasselt@coderdojobelgium.be. Of is het de Dojo van Leuven? Dan stuur je een e-mail naar leuven@coderdojobelgium.be.
Moet ik een volwassene meebrengen naar de Dojo?
Als je jonger bent dan 12 jaar, kom je (zeker de eerste keer) best samen met een volwassene. Ouders van oudere kinderen zijn ook welkom als ze dat willen.
We vragen sowieso aan alle deelnemers een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd, zodat we contact kunnen opnemen indien nodig.
Als je ouders niet blijven tijdens de Dojo, vraag dan of ze een half uurtje vroeger voor het einde terugkomen. Dan kan je ook aan je ouders laten zien wat je die dag hebt gemaakt, tijdens de Show and Tell.
Krijgen we les van gediplomeerde vrijwilligers?
CoderDojo is een initiatief van en door vrijwilligers. Daarom kan je ook gratis deelnemen aan de Dojo’s! Onze Coaches begeleiden jullie tijdens een Dojo. Ze hebben een passie voor ICT en veel zin om jongeren te inspireren en te leren programmeren. Ze leggen uit, doen voor en stimuleren fantasie en creativiteit. Wij vragen geen diploma aan de vrijwilligers. We vragen wel enthousiasme, heel veel interesse en voldoende kennis om te delen.
Welke programmeertalen of applicaties kan ik leren tijdens een Dojo?
Quasi elke Dojo gebruikt (zeker voor beginners) Scratch. Een intuïtieve programmeertaal ontwikkeld door MIT die gratis ter beschikking wordt gesteld.
Welke andere programmeertalen er nog worden aangeboden is afhankelijk van de lokale Dojo en de expertise van de Coaches. Veel Dojo’s bieden, naast Scratch, ook nog Arduino, Minecraft, mbots, Lego Mindstorms of HTML/CSS aan. Op sommige locaties vind je zelfs PHP, Ruby, Unity of Raspberry Pi.
De filosofie van CoderDojo is om zoveel mogelijk te werken met open-source of gratis software. Op die manier kunnen we onze Dojo’s gratis blijven aanbieden en kan je ook makkelijk thuis verder aan de slag.
Ben ik verzekerd tijdens mijn deelname aan CoderDojo?
Ja, je bent verzekerd. Op voorwaarde dat je ons alle (correcte) gegevens bezorgt die we vragen tijdens je inschrijving.