Jaarverslag 2024

Visie

Digitale vaardigheden moeten deel gaan uitmaken van het DNA van kinderen. En experimenteren met technologie is gewoon erg leuk.

Missie

De belangrijkste missie van CoderDojo Belgium is om jongeren (7-18 jaar) te leren programmeren. Dit omvat het programmeren van software, hardware en computerspelletjes, maar ook websites en applicaties. Om deze missie te bereiken, creëert, organiseert, onderhoudt en ontwikkelt CoderDojo Belgium een netwerk van programmeerclubs, beter bekend als “Dojo's”. De Dojo's zijn volledig gratis en worden gerund door een fantastische gemeenschap van gepassioneerde vrijwilligers.

"Onze gemeenschap is één grote, mondiale familie!"

Stichting CoderDojo

CoderDojo Belgium vzw bestaat sinds 2013. Als regionale organisatie in België creëren we banden tussen Code Club en de Raspberry Pi Foundation in Cambridge en de Dojo’s in België, maar ook tussen de verschillende Belgische Dojo’s. CoderDojo Belgium is tevens de verbindende factor in de digitale transitie tussen partners of overheidsinstellingen die op dit vlak actief zijn.

CoderDojo Belgium ondersteunt de gemeenschap in België door de communicatie tussen de verschillende Dojo's te vergemakkelijken, de nodige begeleiding te bieden aan bestaande Dojo's, nieuwe Dojo’s helpen op te starten en de algemene uitbreiding van CoderDojo in België aan te moedigen.

coderdojobelgium.be

Info : De CoderDojo Foundation, gevestigd in Ierland, werd in 2013 opgericht door James Whelton en Bill Liao, mede-oprichters van CoderDojo.

Code Club

In 2024 zette de wereldwijde CoderDojo gemeenschap een nieuwe stap in haar geschiedenis door te fuseren met het Code Club netwerk.

De CoderDojo community, onderdeel van Code Club, blijft dezelfde missies nastreven als voorheen, met als doel het aanbieden van hoogwaardige digitale vaardigheidstrainingen aan jongeren van 7 tot 18 jaar. Onze gemeenschap strekt zich nu uit over meer dan 100 landen over de hele wereld en niet minder dan 2.000.000 jongeren zijn de afgelopen 10 jaar betrokken geweest bij onze gecombineerde activiteiten.

codeclub.org


2. Terugblik 2024

Inleiding door Martine Tempels, oprichtster en voorzitter van CoderDojo Belgium

2024 was een jaar van verdere verankering voor CoderDojo Belgium. De verankering in de ledenstructuur begint zijn eerste vruchten af te werpen, wat essentieel is voor het behoud van een duurzame en veerkrachtige community. Zo zijn onze waarden en doelen geborgd, terwijl er ruimte is voor vernieuwing en groei.

Uit bevragingen bij kinderen, ouders en vrijwilligers is duidelijk naar voren gekomen dat de « fun » factor bij CoderDojo een cruciale rol speelt. Deze fun factor is niet alleen een bron van plezier, maar ook een drijvende kracht achter de goesting om te proberen, te experimenteren en te leren. Het is deze goesting die onze Ninja’s motiveert om verder te gaan, om meer te ontdekken en om hun digitale vaardigheden steeds verder te ontwikkelen.

We zijn trots op de manier waarop onze community blijft groeien en bloeien, dankzij de inzet van onze vrijwilligers, de steun van ouders en het enthousiasme van onze Ninja’s. Samen blijven we werken aan een toekomst waarin iedereen de kans krijgt om te leren, te creëren en te groeien.

Martine Tempels


3. Structuur en Werking

De dagelijkse taken zijn verdeeld over 6 personen om de gemeenschap te ondersteunen. De taken bestaan uit het helpen van de Dojo's met administratieve, financiële en boekhoudkundige taken. Maar ook het opzetten van nieuwe partnerschappen, het werven van vrijwilligers, het openen van nieuwe clubs, enz.

Het team wordt ondersteund door een bestuur dat zorgt voor netwerken binnen en buiten de gemeenschap en ondersteuning op financieel, HR- of juridisch vlak, en een dagelijks bestuur om regelmatiger op te volgen.

In 2023 hebben we de algemene vergadering geherstructureerd en leden van de community uitgenodigd om deel te nemen. Binnen de algemene vergadering hebben we 3 comités gecreëerd over:

  • Interne communicatie die onderzoekt hoe Dojo’s beter met elkaar in contact kunnen komen.
  • Strategische langetermijnplanning die de strategische doelstellingen beoordeelt en bijwerkt en zorgt voor afstemming op de langetermijndoelstellingen.
  • Open Source Mindset die zich vooral richt op ons educatief materiaal.

In 2024 gingen we nog een stap verder door deze werkwijze te volgen voor de algemene vergadering. Er werden niet minder dan 16 algemene sessies georganiseerd, waarin 141 deelnemers van CoderDojo Belgium samenkwamen die zich bezighielden met de ontwikkeling van de vzw. Deze sessies stelden de vereniging in staat om zich beter te concentreren op haar drie hoofdactiviteiten, maar ook om nieuwe perspectieven te ontdekken en deze verder te ontwikkelen.


4. Cijfers

Het netwerk van CoderDojo Belgium kreeg in 2024 de steun van onze publieke en private partners: het Vlaamse Departement Economie, Wetenschap & Innovatie (EWI); Digitaal Wallonië (Agence du Numérique); Telenet; EVS; EASI ; Amazon Future Engineer ; Cronos Group en andere sympathisanten.


5. Vrijwilligersevenementen

Regelmatig worden evenementen georganiseerd waar vrijwilligers kennis met elkaar kunnen delen. Op deze manier kunnen wij de coaches en cooks informeren en ondersteunen rond nieuwe technologieën en/of methodieken die gebruikt kunnen worden in de Dojo’s.

Bootcamps

Bootcamps zijn peer-to-peer trainingen. We geloven sterk in onze gemeenschap en haar vaardigheden en daarom organiseren we meerdere keren per jaar trainingssessies door vrijwilligers uit onze gemeenschap voor andere leden van de gemeenschap.

In 2024 organiseerden we niet minder dan 9 bootcamps voor onze vrijwilligers. Er werden sessies georganiseerd over verschillende onderwerpen, waaronder : Neurale netwerken (AI), Scratch, Python, het motiveren van een team vrijwilligers, het vinden van financierings-bronnen voor Dojo’s, Amazon Citizen Code, enz.

Deze sessies trokken een groot aantal deelnemers en droegen ook bij aan onze wens om de betrokkenheid van onze vrijwilligers te behouden en hun kennis verder te ontwikkelen door middel van voortdurende training.

Leads MEET UP

In 2024 kwamen we samen bij Telenet in Mechelen.

De Lead Meet Up is een evenement voor alle leads in België, de vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor de Dojo’s en hun organisatie. Op dit evenement evalueren we wat we het afgelopen jaar hebben gedaan en bespreken we verbeterpunten. We kijken ook vooruit naar toekomstige acties.

DojoCon 2024 - 24/02/2024

DojoCon is onze grote jaarlijkse conferentie voor alle vrijwilligers in België. Op deze dag bieden we onze gemeenschap de kans om samen te komen, nieuwe mensen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en te netwerken.

Er worden ook trainingssessies georganiseerd door en voor vrijwilligers. Dit is een kans om meer te leren over veel van de technologieën die in andere Dojo's bestaan en om meer te ontdekken over een breed scala aan tech-gerelateerde onderwerpen.

Het thema van het 2024-evenement van dit jaar was “Be Interactive”, en deelnemers kregen de kans om naar 2 keynotes te luisteren en Philipp Colligan van de Raspberry Pi Foundation en Frank Neven van UHasselt te ontmoeten. Er werden veel verschillende workshops georganiseerd over verschillende onderwerpen: Python, Unity, Minecraft, AI, Arduino, Hedy, enz.

De editie 2024 zat vol ontdekkingen. Ze vond plaats in het Pavillon te Namur en we hadden het genoegen 87 fantastische vrijwilligers te verwelkomen.


6. Evenementen

Coolest Projects @ Technopolis - 20/04/2024

Voor haar 9de editie was Coolest Projects opnieuw te gast in Technopolis in Mechelen.

Dit jaar was het thema 'the future' en voor deze editie 2024 mocht Coolest Projects niet minder dan 39 projecten van getalenteerde jonge ontwerpers verwelkomen. We konden coole projecten bewonderen zoals: een Macro:bit, een automatische sprinkler op zonne-energie, een high visibility outfit, een applicatie voor het monitoren van de bloedsuikerspiegel en we kregen zelfs een raket te zien die gelanceerd werd!

In 2024 mochten we 55 jonge 'makers' verwelkomen die 39 projecten presenteerden.

We hadden ook veel bezoekers die een kijkje kwamen nemen op de show. Ze leken versteld te staan van alle projecten. We hadden ook de gelegenheid om een aantal leuke virtual reality en elektronische puzzel activiteiten te ontdekken.

4Girlz @ Leuven & Seraing - 12/10/2024

4Girlz is ons 'Girly and Girls only' evenement van het jaar. De rol van 4Girlz is om meisjes en jonge vrouwen te laten zien dat informatica super cool en leuk kan zijn! Door dit evenement te organiseren willen we het vooroordeel wegnemen dat STEM, en coderen in het bijzonder, vooral voor mannen is. Ons doel is om op een leuke manier de nieuwsgierigheid van jonge meisjes aan te moedigen door ze te steunen in hun digitale prestaties. Op deze manier hopen we hen aan te moedigen om meer te willen ontdekken over de wondere wereld van informatica en technologie, en misschien hen voor een beroep te inspireren.

Onze Dojo's zijn voor zowel jongens als meisjes. Maar we hebben gemerkt dat vooral jongens deelnemen aan onze activiteiten. Daarom willen we ons richten op een breder publiek door het 4Girlz-evenement te organiseren.

Op 12 oktober 2024 werd 4Girlz georganiseerd in Vlaanderen op de KULeuven en in Wallonië bij EVS in Seraing. Waarom houden we 4Girlz op twee locaties? Ten eerste omdat CoderDojo België een nationale vereniging is en we een zo breed mogelijk publiek willen bereiken. Ten tweede omdat we hebben gemerkt dat wanneer we 4Girlz organiseren, we vooral meisjes bereiken in de geografische regio waar het evenement plaatsvindt. Door telkens twee verschillende locaties en een andere provincie te kiezen, willen we zoveel mogelijk meisjes bereiken!

Voor editie 2024 bracht ons 'dubbele' evenement niet minder dan 83 jonge meisjes en 49 vrijwilligers samen.

Om een brede waaier aan verschillende activiteiten aan te bieden, werden verschillende workshops georganiseerd voor de meisjes: Scratch, Lego Spike, Arduino, Python, Amazon Citizen Code, Mbot, Micro:bit, AppInventor, enz.

Pop-ups

Pop-ups zijn eenmalige evenementen die worden georganiseerd in samenwerking met partnerorganisaties met als doel een breder publiek te bereiken en het werk van CoderDojo te promoten.

Het doel van de pop-ups is ook om nieuwe clubs te openen in nieuwe gebieden en gemeenschappen en om het CoderDojo netwerk te versterken door nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Deze formule van eenmalige, kleinschalige evenementen is een ideale manier om het enthousiasme van de kinderen en de partnerorganisaties waar de nieuwe clubs worden gehouden te stimuleren.

Het is ook een ideale manier om nieuwe vrijwilligers, ouders en kinderen kennis te laten maken met CoderDojo activiteiten op lokaal niveau.

De pop-ups zijn ook een goede manier om jongeren kennis te laten maken met programmeren en hen zin te geven om meer te ontdekken om hun leerproces te perfectioneren. Het is ook een geweldige kans voor CoderDojo om de middelen en methodologieën van nieuwe partners te ontdekken, die vervolgens kunnen worden geïntegreerd in het netwerk van clubs via DojoCon of tijdens bootcamps.

In 2024 hebben we in totaal 10 pop-ups gehouden, waardoor we nieuwe partnerschappen konden aangaan, nieuwe Dojo's konden creëren en 117 jonge deelnemers konden laten kennismaken met programmeren.

4ASD

Eén keer per jaar organiseert CoderDojo Belgium 4ASD. Dit is een speciale Pop-Up georganiseerd in De Lift Education, een informaticaschool voor jongeren met Autisme Spectrum Stoornis in Diest.

Het evenement was een groot succes in 2024, met 9 deelnemende jongeren. In deze Dojo hechten we waarde aan een intiemere aanpak, zo dicht mogelijk bij de kinderen, om ons te kunnen richten op hun specifieke behoeften. Deze activiteit vindt meestal plaats in kleinere ruimtes die plaats bieden aan 1 tot 4 deelnemers.

Cyber Circle challenge

In 2024 heeft een team gepassioneerde en zeer getalenteerde vrijwilligers besloten om een grote uitdaging aan te gaan door een levensgrote Dalek te maken. Maar wat is een Dalek? Daleks zijn fictieve personages uit de Doctor Who serie, oorspronkelijk bedacht door Terry Nation en vervolgens ontworpen voor de serie door Raymond Cusick in 1963. Kort gezegd zijn het buitenaardse robots!

Natuurlijk is het team achter de Dalek niet gestopt bij het ontwerpen van een levensgrote robot. Ze hebben er ook een gigantische interactieve quiz van gemaakt, die ze de Cyber Circle Challenge (of CCC) hebben genoemd.

Het principe is eenvoudig: er worden schermen op de robot gemonteerd en druktegels op de vloer gelegd. De schermen tonen vragen die de deelnemers moeten beantwoorden door hun voet op het deel van de drukplaat te plaatsen dat overeenkomt met het juiste antwoord. Als je het fout hebt... ben je “Extermiiinéé” (zoals de Daleks het zeggen).

Het CCC-team nam deel aan verschillende evenementen in België, waaronder het Nerdland festival.

CodeWeek

Al meer dan tien jaar nemen CoderDojo Belgium en de Dojo's elk jaar deel aan de CodeWeek om jonge Belgen en Europeanen digitale vaardigheden bij te brengen. Ook elk jaar organiseren we in het kader van de Code Week, naast onze andere activiteiten, ons 4Girlz-evenement om de rol van vrouwen in de IT-wereld te promoten.

Sinds 2024 heeft CoderDojo Belgium besloten om een stap buiten de Belgische grenzen te zetten en zich aan te sluiten bij de organisatie van CodeWeek op Europees niveau. Om dit te doen, heeft CoderDojo Belgium zich aangesloten bij een consortium van Europese partners dat bestaat uit 45 partners die de organisatie van CodeWeek in 2025 en 2026 moeten ondersteunen.

Maar wat is precies het doel van het project waar we aan werken? Het doel van CodeWeek is om de digitale vaardigheden van 25 miljoen jonge Europeanen te versterken tegen 2026. Onze rol in dit project is om de organisatie van de CodeWeek te vergemakkelijken en het consortium te ondersteunen bij het bereiken van zijn doel. Meer specifiek is het de rol van onze vereniging om deel te nemen aan de organisatie van hackathons op Europees niveau, de organisatie van webinars en de ontwikkeling van educatief materiaal voor jongeren.

We zijn erg blij en trots om deel te nemen aan een project van deze omvang en we willen al onze expertise ter beschikking stellen van alle jongeren in Europa die leren programmeren, zodat ze de toekomst met een gerust hart tegemoet kunnen zien.


7. Bedankt!

Namens het bestuur en team CoderDojo Belgium

Hartelijk dank aan onze fantastische community van vrijwilligers!

We willen jullie duizendmaal bedanken voor jullie niet aflatende inzet door de jaren heen.

Als CoderDojo Belgium er vandaag trots bijstaat als een belangrijke speler in digitale vaardigheidstrainingen, dan is dat grotendeels dankzij jullie.

Het is misschien niet gemakkelijk te beseffen, maar elke inspanning die je levert, elke sessie die je organiseert, elk kind dat je verwelkomt - dat is waar CoderDojo Belgium om draait. Zonder jullie zou dit project nooit het daglicht hebben gezien, en zonder jullie zou CoderDojo Belgium niet meer dan een idee zijn gebleven. Dus laat je niet misleiden, er is veel om trots op te zijn. Alle tijd die je besteedt aan onze community door onze kleine - en grote - ninja's te helpen, door deel te nemen aan onze opleidingen, door je kennis te delen - dit is wat CoderDojo Belgium vorm geeft; dit is wat onze community maakt tot wat ze vandaag is. We hebben geluk en we kunnen met volle overtuiging zeggen dat onze community, jullie community, een groot succes is. Dus bedankt voor alles.

We willen ook graag de betrokkenheid van de families van onze leden benadrukken en hen hartelijk bedanken. De vrijwillige inzet van onze Leads, Coaches en Cooks vergt tijd en energie, maar soms ook opoffering en inspanning. Zonder de gezinnen die onze leden steunen, zou ons project ook niet mogelijk zijn.

Dank aan onze subsidie-verstrekkers, partners en andere sympathisanten

Dat we de Dojo's gratis kunnen organiseren, is ongetwijfeld te danken aan de steun van de overheid die ons project financiert, maar ook aan de particuliere donateurs en onze partners.

We willen onze diepste dank uitspreken aan iedereen die in ons project gelooft en het steunt. Zonder hen zou de impact van CoderDojo Belgium er heel anders uitzien.

Sinds onze start in 2013 hebben we kunnen rekenen op de financiële steun van Telenet via financiële en praktische hulp. Sinds 2018 kunnen we ook rekenen op EVS Broadcast Equipment, dat ons een financiële bijdrage en logistieke en technische ondersteuning biedt. Sinds 2020 krijgen we ook financiële steun van EASI. En sinds 2024 krijgen we ook steun van Amazon Future Engineers en de De Cronos Groep.

In 2024 konden we ook rekenen op hernieuwde steun van het Vlaams en Waals Gewest, via het “Departement Economie, Innovatie en Wetenschap” en het “Agence du Numérique”, die we van harte willen bedanken.

Maar we willen ook alle andere medewerkers bedanken, van de locaties waar onze evenementen en maandelijkse Dojo's plaatsvinden tot de organisaties en individuen die lokale Dojo's ondersteunen.


8. Contact

CoderDojo Belgium vzw
François Rigasquare 16
1030 Schaarbeek
BE523.889.476

info@coderdojobelgium.be

DOE EEN GIFT

Het verschil begint bij jouw steun.

Dankzij jouw gulle bijdragen kunnen we meer kinderen wegwijs maken in de wonderlijke wereld van programmeren.

Steun ons door een gift te doen via de Koning Boudewijnstichting.

Het Fonds CoderDojo Belgium wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Belgische giften vanaf 40€ per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45% op het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 WIB).

Alles verloopt via de pagina van Koning Boudewijnstichting (Fonds Vrienden van) door op onderstaande knop te klikken. Je ontvangt dan in februari van het volgende jaar het fiscale attest. Naast een eenmalige gift, kan je er ook voor kiezen om ons maandelijks te steunen.

Als je doneert, willen we je daar ontzettend voor bedanken!