CliniCoders & CliniMakers

CliniCoders & CliniMakers

CliniCoders is een project dat CoderDojo naar langdurig zieke kinderen, in het ziekenhuis, brengt. Jongeren die zelf lid zijn van een Dojo brengen één namiddag per maand door met hun leeftijdsgenoten in het ziekenhuis en begeleiden hen in het programmeren.

We organiseren dit project omdat:

  • Een langdurige opname valt zwaar op kinderen. Er wordt in die periode veel voor hen besloten waardoor ze zich vaak machteloos voelen. Wij geven hen graag een stukje van die controle terug. Samen met een CliniCoder-Coach leren we hen bijvoorbeeld hoe ze helemaal zelf een robot kunnen besturen.
  • Gamen, smartphones en tablets vormen voor langdurig zieke kinderen een welgekomen afleiding. Met onze CliniCoders gaan we echter een stapje verder: hun eigen smartphone of tablet gaat aan de kant en ze krijgen van ons een tablet én robot in handen geduwd. Van zelf games spelen naar zelf games maken!
  • We vinden het erg belangrijk om met jongeren te werken als Coach. We merken niet alleen dat jongeren makkelijker leren van elkaar, maar ook dat het erg fijn is om naast al die volwassenen in het ziekenhuis opnieuw met leeftijdsgenoten in contact te komen.

Dit project, dat opgestart werd met de steun van Telenet en X-care, ging nu reeds door in de ziekenhuizen van UZ Antwerpen, UZ Gent en AZ Groeninge.

Dankzij ‘De Warmste Week’ van 2019, en enkele sympathisanten, kreeg CliniCoders een extra boost waardoor de initiatiefnemers hun werking nog verder konden uitbreiden. Zo ontstond het CliniMakers initiatief.

Het project CliniMakers wil jonge makers aanmoedigen om technologische oplossingen te ontwikkelen voor kinderen die ziek zijn of leven met een beperking. Liefst heeft de jonge maker contact met een kind dat aan de ziekte of beperking lijdt waarvoor hij/zij de oplossing bedenkt. Op die manier kan de persoon waarvoor de oplossing dient, mee worden betrokken in het ontwikkelingsproces. En dus ook mee kan leren programmeren.

CliniCoders